
Från djupet till bokdebut – marinbiologen från Enköping som vill rädda korallernas värld
Med färgstarka bilder, lekfulla detaljer och ett budskap om hopp tar Elina Krés, marinbiolog från Enköping, klivet in i barnboksvärlden. Hennes debut ”Korallstaden” vill väcka barnens nyfikenhet för havet – och samtidigt visa att även små hjältar kan göra stor skillnad.
1. Din debutbok är nyligen släppt – hur skulle du beskriva boken och dess budskap?
– Korallstaden är en interaktiv bilderbok för barn i åldern 3–6 år. Vi får följa Vim, som dyker ner i havet för att leka – men upptäcker att något är fel då korallhusen håller på att blekna. Boken lyfter korallrevens sårbarhet och betydelse i ekosystemet på ett lekfullt, tillgängligt sätt. Jag vill väcka nyfikenhet för havet, och förmedla att varje liten organism har en roll; koraller är levande varelser, inte bara färgglada bakgrunder. Och framför allt: att vi tillsammans kan göra skillnad.
2. Vad fick dig att börja skriva – och när visste du att det var dags att ge ut något?
– Jag har alltid haft ett behov av att förklara naturen på ett enkelt sätt. Under min tid som guide växte idén om att nå barn – de mest nyfikna lyssnarna – fram. Våren 2024, under en paus på Dykmässan i Göteborg, tog jag fram anteckningsappen och började skissa. Då kände jag: nu är det dags.
3. Vad hoppas du att unga läsare tar med sig från boken?
– Jag vill väcka en känsla av närhet till havet – även för barn som inte har tillgång till det i sin vardag. Själv lärde jag känna naturen genom böcker och dokumentärer. Korallstaden är min hyllning till den typen av upplevelser.
4. Hur påverkar ditt arbete som marinbiolog ditt berättande?
– Det genomsyrar allt, men jag försöker hålla det lekfullt. Jag gillar att väva in fakta genom små detaljer i bilderna, snarare än långa texter. Och jag brinner för arter som sällan får utrymme – som nakensnäckor och tångsnällor.

5. Finns det ett havsminne som följer dig i livet och skrivandet?
– Ja, en sommar som valskådningsguide i Skottland var magisk. Vi såg ofta delfiner, sälar och valar, men en dag verkade havet tomt. Till sist dök en grupp späckhuggare upp, jagande en säl. Det var ett dramatiskt ögonblick som förklarade varför alla andra djur hållit sig undan. Jag lärde mig läsa havet: spana efter fenor, följa fåglarna, förstå rytmen under ytan. Den känslan, att allt hänger ihop, är något jag försöker bära med mig i varje berättelse jag skriver.
6. Du möter klimatförändringar i ditt arbete – hur påverkar det dig och hur hanterar du det i ditt skrivande?
– Det väcker oro – särskilt när man ser förändringarna på nära håll. För mig blir det viktigt att kanalisera den känslan till något meningsfullt – att sprida kunskap, inspirera till engagemang och visa att små handlingar räknas. I mitt skrivande försöker jag alltid hålla en hoppfull ton, särskilt för yngre barn. Korallstaden nämner att haven blivit varmare, men det sker varsamt – med fokus på att vi kan hjälpas åt att göra skillnad.
7. Har du någon plats i Enköping som inspirerat dig?
– Jag växte upp på Eriksgatan, lekte i Klosterparken och jobbade i Hamnmagasinen. Jag brukade undra vad som fanns under ytan i Enköpingsån. Den nyfikenheten bär jag fortfarande med mig.
8. Var skulle du vilja att nästa bok utspelar sig – och varför?
– I ett blåstångsbälte i Östersjön – vårt egna ”havshotell”. Det finns så många fascinerande arter här som förtjänar att lyftas fram. Det vore fint att få visa barn att det magiska ibland finns precis runt hörnet.