Gravid. Arkivbild.
Gravid. Arkivbild.

Gravid fick rätt – får skadestånd för diskriminering

En kvinna som jobbade på en restaurang i Enköping fick inte fortsätta efter att hon berättat om sin graviditet och har nu fått ett skadestånd

Publicerad Senast uppdaterad

Som Ena Håbo-Tidningen tidigare berättat blev en restaurang i Enköping anmäld till Diskrimineringsombudsmannen, DO. En kvinna hade arbetat som timanställd på restaurangen sedan september 2023. Hon meddelade i slutet av oktober arbetsgivaren att hon var gravid. Den 30 november fick hon besked av arbetsgivaren att hon inte skulle få fler arbetspass.

”Inspelat samtal bevis”

En anhörig till kvinnan menade att kvinnan ”fått sparken” på grund av sin graviditet och anmälde saken till DO. Anmälaren menade att ett inspelat samtal visade att anställningen avslutades på grund av graviditeten.

Arbetsgivaren skrev, i sitt svar till DO, att anledningen till att kvinnan inte fått fler pass var att en annan arbetssökande hade den kompetens som företaget sökte.

DO har utrett händelsen och bedömer att kvinnan utsatts för diskriminering. Av inspelningen framgår det att åtminstone ett av skälen till att kvinnan inte fick fortsätta jobba var hennes graviditet. DO begärde därför att bolaget skulle betala 60 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Restaurangen har nu betalat diskrimineringsersättning och DO avslutar därmed ärendet.

”I enlighet med kravet”

– Arbetsgivaren har betalat i enlighet med kravet, skriver Lars Sundström, utredare hos DO, i ett mejl till Ena Håbo-Tidningen

Powered by Labrador CMS