Trivsamt umgänge och tillverkning av testmuggar för Vidilabb.

Här ges ökad livskvalitet: Alla förtjänar att ha en värdefull vardag

Hos Kaptensgatan får människor med psykisk ohälsa möjlighet till sysselsättning, vilket gynnar de enskilda och allmännyttan.
– Alla förtjänar att ha en värdefull vardag och Kaptensgatan bidrar till gemenskap, livskvalitet och värdefulla arbetsuppgifter, säger Sofia Norlingh, samordnare.

Publicerad Senast uppdaterad

Kaptensgatan är en av socialpsykiatrins sysselsättningsverksamheter som erbjuds boende i Enköpings kommun som har psykisk ohälsa. Målet är ökad livskvalitet genom gemenskap, stöd, sysselsättning eller arbetspraktik.

– Alla kan drabbas av psykisk ohälsa och många i dagens samhälle känner sig isolerade. Samhället har blivit hårt vilket försvårar för de som mår dåligt. Alla människor behöver ses och mötas – där uppstår kvaliteten, säger hon.

Tillhörighet och meningsfullhet

Kaptensgatans verksamhet ligger i Enköping i ett kommunalt hus som varit en gammal verkstad. På bild: arbetshandledarna Therése Johansson, Danne Rehn och Sofia Norlingh.

Sofia Norlingh och Danne Rehn är två av fyra arbetshandledare på Kaptensgatan.

– Vi träffar en mångfald av människor som av olika anledningar hamnat i trassel och som utstraffats av arbetsmarknaden. Många har inte blivit så bra behandlade av samhället, säger Sofia Norlingh.

På Kaptensgatan jobbar man med grunder som att komma i tid, se och förstå sammanhang och få in rutiner.

– Vi lägger grunden här; jobbar med tillhörighet och meningsfullhet. Alla kan någonting och vi hjälps åt med det man inte kan. Vi har uppåt 30 kunder i veckan. En del jobbar sex timmar i veckan andra upp mot 30. I början kommer man in ett par timmar, två dagar i veckan, sedan utvecklas det allteftersom, säger Danne Rehn.

Värdefull sysselsättning

Verksamheten är frivillig och gratis och kunderna kan välja att delta bland annat i lagerarbete, textilarbete, verkstads- och servicearbete.

– Vi lagar och tvättar hjälpmedel och levererar skyddsutrustning till äldreboenden, hämtar och sorterar skräp ifrån olika verksamheter och kör till återbruket, renoverar och återanvänder saker som sedan används vidare inom kommunen och tar även hand om utemiljö på äldreboenden. När kunderna utför rekond så får vi betalt vilket många tycker är roligt – det ska vara på riktigt och fylla en funktion, säger Danne Rehn.

Kaptensgatan renoverar också möbler och cyklar som de sedan säljer.

– Om folk har gamla furumöbler eller cyklar de vill bli av med, så hämtar vi dem och renoverar upp. Pengarna går oavkortat till kunderna som exempelvis i våras valde att åka till Cosmonova, säger Danne Rehn.

Önskar fler lokala samarbeten

Kaptensgatan önskar fler lokala samarbeten för sin verksamhet.

– Vi har blivit bättre på att efterfråga saker vi kan använda – tapeter, målarfärg, gamla avdankade cyklar. Vi har också börjat provgjuta efter det att vi fick några påsar cement som gått sönder. Det är ju perfekt att de kommer till användning i stället för att kastas. Har ni saker ni vill bli av så kontakta oss – det är en win-win för alla! säger Sofia Norlingh.

Powered by Labrador CMS