Kungsängens fabrik och butik i Enköping.
Kungsängens fabrik och butik i Enköping.

Oklar framtid för 260 jobb hos Kungsängen

Sängtillverkaren Kungsängen i Enköping har dålig ekonomi och måste omorganisera för att kunna fortsätta verksamheten. Enligt företaget är det 260 anställda som berörs.

Publicerad

Kungsängen Produktion AB tillverkar handgjorda, skräddarsydda sängar i Enköping. Företaget hade 185 anställda enligt årsredovisningen 2022. Men ännu fler ska nu vara berörda av rekonstruktionen.

Verksamheten fortsätter som vanligt.

Lars-Henrik Andersson, rekonstruktör

– Rekonstruktionen berör hela Kungsängen Produktion AB med 260 anställda, meddelar Peter Gustafsson, vd på Kungsängen.

En rekonstruktion ger ett företag med ekonomiska problem möjlighet att organisera om sin verksamhet för att undvika konkurs.

– Rekonstruktionen genomförs som en effekt av, och som ett ansvarsfullt sätt möta de ekonomiska problem som drabbat oss med anledning av försämrad försäljning inom kapitalvaror och hög kostnadsinflation och höjda räntor. Rekonstruktionen innebär att vi får andrum att genomföra de åtgärder som kommer att leda till ett bättre och starkare Kungsängen när rekonstruktionen är klar, meddelar Peter Gustafsson.

Detta händer vid en företagsrekonstruktion

Tingsrätten kan besluta om företagsrekonstruktion när ett företag har svårt att betala sina skulder på kort sikt – men har en livskraftig verksamhet i grunden.

Företagsrekonstruktion kan vara ett alternativ till konkurs för företag som har ekonomiska problem, men som ändå kan överleva på sikt.

En företagsrekonstruktion pågår i tre månader. Därefter kan företaget begära förlängning med tre månader i taget, till högst ett år.

Under rekonstruktionen får som huvudregel utmätning och annan verkställighet hos Kronofogden inte ske mot företaget.

Källa: Sveriges Domstolar

För de anställda är nu frågan om de kommer att få fortsätta arbeta i företaget i framtiden. Enligt företaget kommer ett stort antal arbetstillfällen att kunna räddas.

– Syftet är att anpassa vår kostnadskostym inom alla led i verksamheten för att nå lönsamhet under de förändrade marknadsförutsättningarna för att skapa rätt förutsättningar för att återgå till en lönsam och långsiktigt livskraftig verksamhet, meddelar Peter Gustafsson.

Facket har inte kontaktats

Arbetsgivaren är skyldig att kalla till förhandling med facket vid alla viktigare förändringar av verksamheten, eller arbets- eller anställningsförhållanden. Arbetsgivaren ska påkalla förhandlingen i så god tid som möjligt och innan denne har fattat beslut om förändringen. Syftet är att arbetsgivaren ska ge de fackliga organisationerna tillfälle att yttra sig och diskutera arbetsgivarens förslag innan denne beslutar.

Goran Micic är ombudsman på GS-facket, som organiserar personalen hos Kungsängen. Facket har i skrivande stund inte informerats.

– För oss är inget officiellt än. När vi får en förhandlingsframställan så agerar vi, säger Goran Micic.

Rekonstruktion innebär att företaget skyddas mot konkurs och utmätning för att få möjlighet att ombilda och bygga upp sin verksamhet. Rekonstruktör, den som har hand om Kungsängens rekonstruktion, är Lars-Henrik Andersson på Cirio advokatbyrå.

– Verksamheten fortsätter som vanligt, säger han.

Powered by Labrador CMS