Samverkar genom informationsträffar om bedrägerier mot äldre Från vänster: Anna Holm, Brottsofferjouren, Lotta Andersson, Sparbanken, Alexander Wennerqvist, polisen, Maria Karlsson, Enköpings kommun och Lisa Alvemark, Sparbanken.

Samverkar för att skydda äldre mot bedrägeribrott

Polisen, Sparbanken i Enköping och Enköpings kommun bjuder in till informationsträffar för att prata om bedrägeribrott mot äldre personer.
– Bedrägeribrotten mot äldre var rekordhöga 2023 och vi gör nu en gemensam satsning på att informera och tipsa om hur man kan skydda sig, säger Maria Karlsson.

Publicerad

Maria Karlsson är samordnare på trygghets- och säkerhetsavdelningen på Enköpings kommun och har tidigare jobbat med bedrägeribrott inom polisen. – Bedrägerier mot äldre är de bedrägerier som ökar mest. Att ge sig på en redan sårbar grupp människor gör brottet ännu vidrigare. När jag för fem månader sedan började på kommunen började vi planera för dessa föreläsningar, för att tillsammans försöka göra något åt det växande problemet.

708 miljoner kronor i telefonbedrägerier under 2023 

Telefonbedrägerier är det bedrägeri som ökar mest och konstant och som på bara det senaste året ökat med 26 procent.
– Vi vill inte skrämmas utan berätta varför och hur de ökar. De kriminella vill tjäna pengar och information och medvetenhet bland målgruppen är de bästa sätten att bryta brottsmönstren. Bara under 2023 så var brottsvinsten på telefonbedrägerier 708 miljoner kronor i Sverige och det är bara EN typ av bedrägerier, berättar samordnaren.

Fullsatt första träff på Sparbanken

 I måndags hölls den första av två informationsträffar i vår där de samverkande delade med sig av aktuell statistik, hur bedrägerier vanligtvis går till, hur brotten kan förebyggas, tips om hur man kan skydda sig samt en avslutande frågestund.
– Första träffen blev väldigt lyckad med en i princip fullsatt sal. Båda träffarna äger rum på Sparbanken och nästa träff är på torsdag den 30 maj mellan klockan 13 och 15, säger Maria Karlsson.
Informationsträffarna är öppna för allmänheten även om de riktar sig främst mot äldre.
– Vi har riktat inbjudningar till boenden och föreningar med äldre medlemmar. Men alla är som sagt välkomna. Man måste dock anmäla sig, vilket sker på Enköpings kommun sida på Facebook , eller så kan man ringa och anmäla sig på 0171-85300.

Tips för att skydda dig mot bedrägerier

· Släpp inte en okänd om ni inte har avtalad tid

· Låt ingen få tillgång till ditt bankkort och/eller kod

· Spärra kortet omedelbart hos banken om du förlorat kortet

· Om någon ringer, var alltid källkritisk – ställ motfrågor. Har du dålig magkänsla – lägg på!

· Lämna aldrig ut ditt bank-ID till någon! Logga aldrig in på det på uppmaning av någon via telefon!

· Kontrollera noga företag innan du handlar på nätet; kontaktuppgifter, ångerrätt och betalningsvillkor. Se till att webbadressen har en säker anslutning (hänglåssymbol intill webbadressen) och skriv aldrig ditt personnummer eller bankuppgifter i mejlkonversationerPowered by Labrador CMS