Peter Ulveström, verksamhetsansvarig på Hela Människan Enköping, känner oro för hur verksamheten ska ha råd att åtgärda fuktskadorna i huset.

”Utan tak är vi hjälplösa”

Enköpings härbärge Hela människan står inför en stor utmaning: taket har fuktskador och vid rivning av det visade det sig att skadeläget är värre än befarat.
– Fukten har även krupit ned i några väggar. Vi är oroliga och vet inte hur vi ekonomiskt ska klara av det här, säger Peter Ulveström, verksamhetsansvarig.

Publicerad Senast uppdaterad

Hela Människan Enköping är ett härbärge som erbjuder stöd, hjälp till förändring och tak över huvudet till människor i utsatta livssituationer. Det är en av runt 60 olika enheter i Sverige som driver socialt arbete på kristen grund.
– Vi har verkat här i över 40 år och visste sedan ett par år att vi har ett fuktskadat tak som behövdes bytas ut. När man påbörjade rivningen av taket för ett par veckor sedan blev det påtagligt att skadorna spridit sig ned i väggarna, säger Peter Ulveström.

Pengarna kommer inte att räcka

Det värmer verkligen att så många engagerar sig. Normalt behöver vi mycket hjälp – nu behöver vi det tyvärr ännu mer.

Peter Ulveström

I nuläget påverkas verksamheten inte så mycket av takbytet, men ekonomiskt sett är det en helt annan fråga.
– Vi får ju anslag från kommunen, ibland lite mer, ibland mindre. Eftersom det skiftar något från år till år så har vi varit tvungna att själva spara ihop en buffert, för att säkerställa vår service. Men vi vet inte just nu hur långt den kommer att räcka för att laga taket, säger Peter.
Vad man däremot säkert vet är att pengarna inte kommer att räcka till att åtgärda väggarna som skadats.
– Ju mer man har öppnat upp taket, desto fler problem har uppdagats. Vår verksamhet lever från hand till mun. Vi är till nära 50 procent beroende av kommunens anslag resten kommer från kyrkorna, lokala verksamheter och privatpersoners stöd och bidrag.

Hela Människan Enköping

• Är ett dagcenter och härbärge i den gula villan på Kryddgårdsgatan, med kyrkorna som huvudmän

• Finns till för människor i utsatta livssituationer - verkar för att minska utanförskapet och ge människor möjlighet till förändring

• Är beroende av kommunens anslag samt stöd och bidrag från kyrkorna i staden, företag och privatpersoner

• Driver Matbryggan med Svenska Kyrkan, och Lokalen/hyresgäst-föreningen. Man hämtar matvaror som är nära bäst-före-datum från olika matbutiker i Enköping och skänker till människor som kämpar för att få ekonomin att gå ihop.

Personalen på Hela Människan Enköping känner oro för hur verksamheten på sikt kan komma att påverkas då bufferten försvinner och renoveringar måste genomföras som det inte finns pengar till.
– Jag vill verkligen säga att Enköping är fantastiskt! Vi får stort stöd av företag och verksamheter som skänker mat och nödvändigheter såsom nyligen en tvättmaskin och ugn.

Lever på "goda människors vilja"

Peter berättar att verksamheten lever på ”goda människors vilja” och får stort stöd av privatpersoner som bland annat skapat Facebook-grupper och hjälper till med insamlingar.
– Det värmer verkligen att så många engagerar sig. Normalt behöver vi mycket hjälp – nu behöver vi det tyvärr ännu mer, säger han.

Hela Människan driver dagcenter och härbärge. Varje morgon erbjuds frukost och såväl härbärgsgäster som daggäster uppmuntras till att delta i bland annat friskvård, samtal och aktiviteter.
– Vi har gäster som bor i skogen eller husvagnar och en del kommer hit bara för att vila, umgås, titta på tv, ta en kopp kaffe eller tvätta. Vi har också samarbete med regionen och varje fredag har vi en läkare och sjuksköterska på plats, säger Peter.

"Varje människa förtjänar att bli sedd"

I Hela Människans lokal i Enköping finns sammanlagt nio bäddar som snabbt börjar fyllas upp i takt med att hösten gör sig alltmer påmind.
– För många som lever i utsatta livssituationer och av olika anledningar lever i utanförskap, så är härbärget en viktig och ibland livsavgörande plats. Målet är så klart att hjälpa människor till behandling och vi presenterar alltid olika alternativ som finns för våra gäster, säger Peter.
Majoriteten av gästerna i Enköping tar sig vidare i livet medan ett fåtal blir långvariga.
– Varje människa förtjänar att bli sedd, hörd och respekterad för den man är. Det är vad vår verksamhet grundar sig på, och något vi värnar om att kunna fortsätta erbjuda hos oss, säger Peter.

Powered by Labrador CMS