Anna Möller, chef för Yrkeshögskolan i Enköping.
Anna Möller, chef för Yrkeshögskolan i Enköping.

Yrkeshögskolan hoppas på utökning i Enköping

Regeringen vill nästa år lägga mer pengar på yrkesutbildningar. Anna Möller, chef för Yrkeshögskolan i Enköping hoppas att det ska ge möjlighet till fler utbildningar i Enköping.

Publicerad Senast uppdaterad

Det finns ett stort behov av arbetskraft.

Anna Möller, chef för Yrkeshögskolan i Enköping

Sveriges regering ser att det fortsatt finns en hög efterfrågan på yrkesutbildningar. Därför föreslår regeringen bland annat att 385 miljoner kronor tillförs för yrkeshögskoleutbildning för 2024. Det gläder naturligtvis Anna Möller, chef för Yrkeshögskolan i Enköping.

– Spontant så känns det otroligt bra och välkommet. Det känns som en relevant satsning. Det behövs, säger hon.

Anna Möller hoppas att det ekonomiska tillskottet ska göra det möjligt att starta fler utbildningar i Enköping. Just nu finns kurser inom så kallade gröna näringar, alltså trädgårdsskötsel och odling. Det finns ett behov av mer utbildning inom jordbruk eftersom medelåldern är hög hos dagens jordbrukare.

Pengar till yrkesutbildning

Regeringen föreslår i budgetpropositionen för 2024 att drygt 1,3 miljarder kronor tillförs för att förstärka regionalt yrkesvux och att 385 miljoner kronor tillförs för yrkeshögskoleutbildning för 2024. Totalt föreslår regeringen att drygt 1,7 miljarder kronor tillförs inklusive studiemedel.
Källa: regeringen.se

– Vi måste få unga generationer att vilja odla, säger Anna Möller.

En helt annan sorts yrken som är väldigt efterfrågade i Enköping med omnejd är inom it-säkerhet. De som efterfrågar arbetskraften är Försvarsmakten men också privata företag som arbetar åt militären.

– De behöver anställa inom it-säkerhet, säger Anna Möller.

Hon hoppas därför att Yrkeshögskolan i Enköpings ska kunna erbjuda utbildning inom det området.

Tanken med yrkesutbildningar är att det ska leda till jobb. Därför görs också undersökningar om hur många som får jobb efter avslutad utbildning.

– De senaste fem åren har mellan 93 och 97 procent haft jobb sex månader efter examen. Det finns ett stort behov av arbetskraft, säger Anna Möller.

Av de personer som inte har jobb räknas även in sådana som till exempel är föräldralediga när undersökningen görs.

Den mest kända utbildningen i parkernas stad är trädgårdsmästarutbildningen. Den lockar även människor från andra orter som pendlar till Enköping eller skaffar sig en tillfällig bostad.

– Den är väldigt populär. Vi har över 100 sökande till 30 platser per år. Men förra året var det en en liten dipp och vi hade kanske 65 sökande. Det kan bero på osäkerheten med Ukraina, säger Anna Möller.

Powered by Labrador CMS