Majoriteten. Unn Harsem (C), Helena Proos (S), Hans Wennberg (MP) och Neil Ormerod (V).
Majoriteten. Unn Harsem (C), Helena Proos (S), Hans Wennberg (MP) och Neil Ormerod (V).

Regionstyret vill satsa på psykvård för unga

Nya regionstyret har presenterat sitt budgetförslag som bland annat innebär att barn- och ungdomspsykiatrin ska få mer resurser

Publicerad Senast uppdaterad

Budgetförslag

* Ökade anslag till sjukvården – 100 miljoner kronor

* Minska antalet listade patienter per läkare – 15 miljoner kronor

* Öka tillgängligheten till barn- och ungdomspsykiatrin – 10 miljoner kronor

* Barn till och med 11 år ska resa kostnadsfritt med vuxen – 5 miljoner kronor

Region Uppsala styrs sedan i år av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet. Den 25 april presenterade det nya styret sitt budgetförslag för år 2025.

Lågkonjunktur, ökad arbetslöshet och prognoser om stora underskott i landets regioner gör att förutsättningarna för 2025 års budget är mycket tuffa.

– Under flera år har sjukvården i vår region brottats med skenande underskott trots att insatser har gjorts. Det är uppenbart att vi måste arbeta annorlunda. Därför behövs kraftsamlingen. Där ska politiken tillsammans med medarbetare och andra aktörer ta fram konkreta och nödvändiga reformer för regionen, säger Helena Proos (S), Enköpingsbo och regionstyrelsens ordförande.

Ska bli bättre som arbetsgivare

Styret vill genomföra investeringar och reformer för att region Uppsala ska bli en attraktiv arbetsgivare. Det handlar bland annat om investeringar i medarbetarnas arbetsmiljö i dialog med de fackliga företrädarna och att skapa tydligare karriärvägar för medarbetarna.

Kritiserad. Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Enköping.
Får mer. Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen i Enköping.

– Vi har fått arbeta hårt för att värna vården i en ekonomisk tuff tid. Jag är glad att kunna presentera en budget som trots allt ger de båda sjukhusen mer resurser att genomföra satsningar på vården och dess medarbetare. Att till exempel kunna erbjuda fler karriärvägar som seniora handledartjänster kommer vara värdefullt för att behålla och rekrytera personal, säger Neil Ormerod (V), Enköpingsbo och regionråd.

Behovet av psykvård ökar

Något annat som majoriteten vill genomföra är en stärkt finansiering för barn- och ungdomspsykiatrin. Verksamheten får 10 miljoner kronor för att öka tillgängligheten.

– Vi ska möta de ständigt ökade behoven. Där satsar vi, säger Neil Ormerod.

Region Uppsala ska även fortsätta arbetet för en hållbar och konkurrenskraftig utveckling i hela länet. Region Uppsala ska säkerställa en kollektivtrafik med brett utbud och "prisvärda" taxor. En viktig reform i majoritetens budget är att barn upp till 11 år ska kunna resa gratis vid resor tillsammans med en vuxen.

– Vi känner oss stolta och glada, säger Helena Proos. 

Powered by Labrador CMS