Bålstabageri. Natalia Wojcik och Jessica Schillström.
Bålstabageri. Natalia Wojcik och Jessica Schillström.

Bagare bullar upp i Bålsta

Natalia Wojcik och Jessica Schillström öppnar Schillströms Hantverksbageri i Bålsta

Publicerad
Andra bullar. Natalia Wojcik och Jessica Schillström är erfarna bagare men har aldrig drivit eget.
Andra bullar. Natalia Wojcik och Jessica Schillström är erfarna bagare men har aldrig drivit eget.

På Stockholmsvägen, inte långt från den gamla nedlagda tågstationen i Bålsta, fanns tidigare Café Björk. Där är Natalia Wojcik och Jessica Schillström i skrivande stund fullt sysselsatta med att öppna Schillströms Hantverksbageri. Kakel ska upp på väggar, bord, stolar och bänkar ska ställas i ordning och det viktigaste av allt: stenugnen måste komma på plats. Om allt går enligt planerna öppnar bageriet tisdag den 21 november.

– Vi är trötta, men det är jätteroligt, säger Natalia Wojcik.

Natalia Wojcik och Jessica Schillström berättar att det ska vara ett klassiskt svenskt kafé men i modern tappning. Mycket surdeg. Allt ska bakas från grunden och med hög kvalitet på råvarorna. Det ska finnas bröd, bullar, klassiska svenska tårtor och franska moussetårtor.

Även enklare lunch ska erbjudas, men det väsentliga är att det blir bageri och kafé. En plats att kunna sitta och fika på eller att köpa med sig bakverk från.

Surdeg

Surdegsbröd har många olika ursprung och uppskattas ha börjat bakas för tusentals år sedan. Det grundläggande med en surdeg är att det är en deg av mjöl och vatten som har fermenterats med hjälp av främst mjölksyrebakterier (och till viss del även ättiksyrebakterier).
Källa: Brödinstitutet

En vanlig kopp kaffe kommer också att smaka alldeles särskilt. De två bagarna har beställt en alldeles egen kafferostning från det lokala rosteriet White Cockatoo i Bålsta.

– Vi ville få fram det kaffe vi tycker är gott. Det blir bara här man kan dricka eller köpa med sig det, säger Natalia Wojcik.

Bageriet har också startat ett samarbete med Skokloster Choklad för att erbjuda lokalt tillverkad choklad. Målet är att också köpa in fler råvaror av lokala lantbrukare.

Natalia Wojcik bor i Upplands-Bro medan Jessica Schillström nyligen har flyttat till Bålsta. Bagare kan få börja jobba klockan fem på morgonen så de tycker båda två att det är skönt att inte behöva pendla långa sträckor. När de arbetar så nära där de bor kan också familj och vänner besöka bageriet för att träffa dem och hjälpa till.

De två bagarna har tidigare bott i Stockholmsområdet och lärde känna varandra när de arbetade på bageriet Gateau. Jessica Schillström är utbildad bagare medan Natalia Wojcik har lärt sig genom att praktisera yrket. Båda två har år av erfarenheter som bagare och konditorer men nu öppnar de för första gången ett eget kafé och får själva utforma verksamheten.

– Jag älskar mitt yrke. Nu får jag sätta min egen prägel och kreativitet i det, säger Jessica Schillström.

Powered by Labrador CMS