Engagerade medlemmar i Bålsta BK Från vänster: Kåre Ericsson, Ralf Träskböle, Marja-Leena Portamo, Sjunne Green och Kari Peltonen.

De slår ett slag för att lindra sin Parkinson

Att boxning kan lindra symtom för parkinsonsjuka är något få människor vet om. – Det känns lite otippat men studier bekräftar att personer med Parkinson gynnas av att träna boxning. Jag blir själv piggare utav det, säger Kåre Ericsson, medlem i Bålsta Boxningsklubb.

Publicerad

Kåre Ericsson är med i Parkinsonförbundet och har haft sin diagnos i åtta år. 
– Sjukdomen förändras med tiden men jag blir piggare och rörligare tack vara träningen. Motion är det klart viktigaste läkemedlet, säger han.

Särkilt bra för äldre och de med Parkinson

Varje söndag träffas seniorgruppen/parkinsongruppen och tränar under ledning av en tränare från boxningsklubben. En av tränarna är Camilla Sundqvist.
– Boxning är allmänt känt för att vara en träning som kombinerar såväl koordination, explosivitet, styrka och rörelser med hela kroppen. Det är särskilt bra för äldre och de som har Parkinson, säger hon.
Rocksteady boxing är en boxningsform anpassad för just personer med Parkinson. Metoden uppfanns i USA och tillämpas i dag på ett 20-tal klubbar i Sverige.
– Narva Boxningsklubb startade parkinsonträning i Sverige och har föreläst och utbildat oss i den. 

Boxning kan lindra och stärka

Parkinson är en obotlig sjukdom som gör att hjärnan har svårt att kontrollera nervsignalerna som i sin tur styr musklerna. Några av de vanligaste symtomen är försämrad rörelseförmåga, skakningar i kroppen och stelare muskler.
– Även om Parkinson inte går att bota så finns det saker som kan hjälpa, lindra och stärka; träning, så som boxning, är en av dem, säger tränaren.
Varje söndag träffas runt fyra till sex av seniorgruppens runt tio medlemmar.
– Vi har ett riktigt järngäng som själva initierat att även bedriva egen träning tillsammans på klubben på torsdagar, säger Kåre Ericsson.
Kari Peltonen är en annan medlem i gruppen och han har haft diagnostiserad Parkinson i fyra år. Han flyttade till Bålsta för fyra år sedan och fick då höra om Parkinsonförbundet, och via dem boxningen.
– Den har betytt mycket för mig. Vi tränar rörelse och teknik och slår aldrig på varandra utan i luften, på plattor och säckar. Här tränar vi med varandra, inte mot varandra, säger han.

Det sociala är nästan lika viktigt som träningen

Bortsett från den viktiga fysiska träningen så belyser han även den sociala faktorn.
– Det sociala är viktigt, nästan lika viktigt som själva träningen, säger Kari Peltonen.
Bålsta BK ligger i samma byggnad på Fabriksvägen som Bålsta Dojo och Bålsta Judoklubb.
– Vi har funnits sedan tidigt 2000-tal då vi höll till på Mansängen. Idag har vi runt 70 medlemmar med allt från barn i sjuårsålder upp till över 80 års ålder. Det är roligt: vi får in medlemmar av alla kön, åldrar och bakgrunder, säger Camilla Sundqvist.
Boxningsklubben drog igång seniorgruppen/parkinsongruppen år 2018. 
– Jag har varit tränare hela tiden. Det är så häftigt att få följa medlemmarnas utveckling och se hur roligt de har. Nästa helg ska två ur gruppen gå en tränarutbildning, vilket är jättekul samt ett kvitto på deras engagemang och att de trivs här, säger hon.

Powered by Labrador CMS