Klubbmedlemmar av olika åldrar och erfarenhet. Från vänster: Elliot Fagerlind, Fredrik Kristiansson och Anna Lindroos.

Discgolffeber – även i Bålsta

Discgolf är en sport på frammarsch i Sverige.
– Sporten har vuxit massor sedan pandemin. Det är en lättillgänglig, billig och trevlig utomhussport som kan utövas av de flesta, oavsett ålder och förutsättningar, säger Anna Lindroos, ordförande i Bålsta Frisbeeklubb.

Publicerad

Discgolf, eller frisbeegolf som den också kallas i folkmun, påminner mycket om traditionell golf fast istället för klubba och golfboll, så har man en disc (frisbee) som kastas i en korg.
– Vi har en 18-hålsbana i Bålsta. Den ligger intill Vibyvägen och är en naturskön skogsbana som vi själva ideellt underhåller.

Gratis att spela på Bålstas bana

Bålsta FK grundades 2000 och har idag runt 50 aktiva medlemmar i åldrarna 15 till 64.
– Det fina med den här sporten är att vi alla spelar tillsammans, oavsett ålder och kön. Det har tidigare varit en ganska mansdominerad sport men allt fler kvinnor upptäcker den, vilket är kul, säger Anna Lindroos. 
Ordföranden själv började efter pandemin och räknar sig som en entusiastisk amatör.
– Efter mitt första perfekta kast blev jag frälst, och nu tränar jag minst en gång i veckan.
Banan i Bålsta är en av runt 140 banor i Sverige. En del banor är privata och kostar en slant att använda men den i Bålsta är gratis och vill man prova spela kan man alltid kontakta klubben och få låna disc.
– Det som kostar i sporten är just discarna. Jag spelar sällan med så många, men de som tävlar och är mer erfarna kan ha med sig upp till 20 olika discar, för alla olika slags kast. En disc kostar mellan 100 och 250 kronor.

Eliott Fagerlind är en av Bålsta Frisbeeklubbs yngre förmågor. Här gör han ett kast på banans sista hål.

Stort behov av sponsorer

Under högsäsongen har banan i Bålsta runt 800 spelare i veckan.
– Vi är stolta över vår bana som alla kan nyttja helt gratis. Det enda är att vi ofta får städa upp efter andra som vistas i skogen. Vi har lyckligtvis ansvarsfulla och engagerade medlemmar som hjälps åt men vi är i stort behov av sponsorer.
Det man främst önskar hjälp med är banan, skyltar och ekonomisk stöttning för att kunna hjälpa sina juniorer till olika tävlingar.
Frisbeeklubben arrangerar nu varje vecka sin ”Veckogolf”. Man behöver inte vara medlem för att delta i den.
– Till träningstävlingen kommer både hobbyspelare och mer framstående spelare. Det är kul med blandningen och ett härligt sätt att träna och umgås i naturen.
Därtill så arrangerar klubben också andra tävlingar, riktade mer till sina medlemmar. Klubben är med i division 1 i seriespelen där en av klubbens yngre killar, Elliot Fagerlind, 17 år, är lagkapten.
– Klubben har ju faktiskt tidigare vunnit två SM-guld och en kvinna i vår klubb tog nyligen brons i Master-SM. Vi har många duktiga spelare hos oss, vilket vi är stolta över, säger han.

Powered by Labrador CMS