Isabella Rapezzi Dahl laddar för sin första internationella gokarttävling i Italien.

Isabella, 12, tävlar i gokart i Italien: "Älskar farten"

Den 19 till 22 oktober åker 12-åriga Isabella Rapezzi Dahl från Enköping till Italien för att tävla i gokart. – Det känns pirrigt, det är min första tävling utomlands och många elitförare kommer att vara på plats, säger hon.

Publicerad

Tävlingen heter Trofeo delle Industrie och den äger rum på South Garda Karting – Italiens eget Mecca för gokart. Banan än avsevärt större än Isabella Rapezzi Dahl är van vid, och hon kommer att köra med fler medtävlare än vad hon vanligtvis gör.

Även om hon inte tidigare tävlat utomlands så har hon tränat mycket i just Italien.

Jag tycker om att prova nya saker och jobbar hela tiden för att bli bättre. Man får adrenalin när man kör och jag jobbar mycket med andningen och fokuset. Jag skulle önska att fler tjejer gav sporten en chans

Isabella Rapezzi Dahl

– Mamma kommer från Italien och pappa och hon träffades där på rallymästerskapet 2002.

Det 12-åriga gokartshoppet från Enköping tillhörde 2022 toppen i Sverige av klass Mini och blev distriktsmästare i Uppland.

– I slutet av 2022 börjatde jag köra storkart och kom tvåa bland totalt 52 tävlande, berättar hon.

Passionen för farten går i generna, men hennes mamma och pappa har aldrig medvetet uppmuntrat henne till att börja köra.

– Det är en dyr sport, men efter att Isabella vid treårsålder började köra gräsklippare hemma i trädgården stod det klart att hon både älskade farten och hade talang, säger mamma Serena Rapezzi Dahl.

Isabella Rapezzi Dahl kör tävling och vinner i Skövde i klassen OK Junior och tar därmed en andra plats i MKR mästerskapet.

Som 7-åring började Isabella Rapezzi Dahl att köra gokart och har sedan dess lagt ned otaliga timmar på banan.

– Det är inte så många tjejer som kör, vilket är lite trist – men det känns så klart lite kul att vinna mot killarna, säger hon och ler.

Eftersom vädret i Sverige gör det svårt att träna under vinterhalvåret så har familjen Rapezzi Dahl valt att köra ned gokarten till Italien och åkt dit så ofta de haft möjlighet för att dottern ska få träna.

– Det blir nästan billigare att åka till Italien än att köra ned med gokarten till södra Sverige. Vi hoppas att inomhusbanan i Järfälla blir av nu. Det skulle underlätta massor och ge Isabella helt andra förutsättningar, säger mamman.

Isabella Rapezzi Dahl tränar massor och älskar det hon gör.

– Jag tycker om att prova nya saker och jobbar hela tiden för att bli bättre. Man får adrenalin när man kör och jag jobbar mycket med andningen och fokuset. Jag skulle önska att fler tjejer gav sporten en chans, säger hon. 

Powered by Labrador CMS