Eget koncept. Helen Boman och Daniel Ståhl satsar på sitt eget koncept. Arbetet är i full gång och nya restaurangen Helgas Vänner öppnar i slutet av augusti.

Helgas Vänner – ny restaurang i centrum med gamla rötter

Efter fem år med Ice Sportsbar tar Helen Boman och Daniel Ståhl ett nytt steg. Nu öppnar de restaurangen Helgas Vänner – en plats där mat, gemenskap och värme står i centrum.

Publicerad

Efter att ha drivit Ice Sportsbar & Restaurant vid Bahcohallen i fem år stängde Helen Boman och Daniel Ståhl igen dörrarna i början av sommaren. Men lugnt har det inte blivit. Nu satsar de på sitt eget – på riktigt – med öppningen av den nya restaurangen: Helgas Vänner, som slår upp portarna vecka 35, den sista veckan i augusti.

– Det är så fantastiskt roligt! På Ice tog vi över ett färdigt koncept. Nu formar vi allt själva, från grunden, säger Helen Boman.

Nya rätter. Just nu provlagas en massa maträtter med smak från hela världens inför invigningen av Helgas vänner i centrum i Enköping.

Nya samtal och närhet

Namnet Helgas Vänner har funnits med i bakfickan länge. Det föddes ur ett mindre hemmakoncept där de en period serverade bokningsbara middagar hemma i sitt vardagsrum – med åtta platser runt ett bord och gäster som i förväg inte visste vilka de skulle äta middag med.

– Det blev ett överraskningsmoment som skapade nya och intressanta samtal och närhet. Vi ville att det skulle kännas som att man blev vänner runt bordet. Namnet kommer från mig, Helga är från Helen, och vi har sparat på namnet för rätt tillfälle, vilket är nu, berättar Helen Boman.

Mat från hela världen att dela på

Helgas Vänner kommer att ha öppet för lunch på fredagar och lördagar samt kvällsöppet. Maten har inspiration från hela världen, med fokus på smaker och rätter att dela på. Menyn delas upp i en fast del och en säsongsanpassad del – den senare nämnda presenterad på griffeltavla i restaurangen.

– Vi är lite impulsiva och det vill vi kunna vara. På så sätt slipper vi uppdatera hemsidan varje gång vi ändrar, säger Daniel Ståhl.

Den nya bardisken växer fram.

Konceptet riktar sig till en något äldre målgrupp än tidigare, med en mer vin- och cocktailinriktad dryckesmeny.

– Vi kommer inte att ha tio olika ölsorter, utan satsa på två på fat och några olika på burk. Fokus ligger mer på viner och goda drinkar, säger Daniel Ståhl.

Början på något nytt men med samma hjärta

Eventdelen kommer att leva kvar, men i mindre omfattning. En portabel scen byggs upp i ett hörn av lokalen och det finns planer på fortsatt standup i någon form – men utan samma intensitet som på Ice.

– Det var mycket roddande, ljud, ljus, servering… ibland sprang vi mellan köket och scenen för att ta hand om både gäster och artister, säger Helen Boman.

Inför premiären av Helgas Vänner har lokalen på Kungsgatan 7 fått en rejäl uppfräschning med ny färg, tapeter och detaljer som sätter tonen – bland annat en 70-talstapet som tydligt och direkt sätter stämningen. Bokningar har redan börjat rulla in, och lokalen har även hyrts för privata evenemang.

Under kommande vecka bjuder paret Boman och Ståhl in alla som hjälpt till, till två förhandskvällar, innan dörrarna öppnas för allmänheten veckan därpå.

– Det här är början på något nytt, men med samma hjärta som förut – mat, värme och vänner runt bordet, säger Helen Boman och ler.

Helgas Vänner. Helen Boman och Daniel Ståhl satsar nu på sitt eget på Kungsgatan 7. "Det är så fantastiskt roligt!"
Powered by Labrador CMS