Känslosamt och starkt när Fridegårdpriset delades ut
Ena Håbo-Tidningen var på plats vid prisutdelningen
Som Ena Håbo-Tidningen tidigare berättat går Jan Fridegårdpriset i år till författarna Susanna Alakoski och Elise Karlsson som båda skriver ur ett klassperspektiv.
Fredagen den 14 juni hölls den högtidliga prisutdelningen på Biskops Arnös folkhögskola i Håbo kommun. Prisutdelare var Helene Zeland Bodin, Centerpartist, kommunstyrelsens vice ordförande i Håbo samt ordförande för kulturnämnden i region Uppsala.
– Det här känns lite extra för mig som är lärare i grunden, sa Helene Zeland Bodin.
Susanna Alakoski befann sig vid tillfället utomlands och kunde inte själv vara på plats. Hon framförde i stället en videohälsning där hon bland annat lovade att fortsätta arbeta i Fridegårds anda. På plats var också Susannas dotter Jaana-Kristiina Alakoski, själv verksam som konstnär. Jaana-Kristiina läste också högt ur Susanna Alakoskis bok "Bomullsängeln" som är inspirerad av Susannas mormors arbete i textilindustrin i Finland från 1920-talet och framåt. Det var en hård tillvaro men Susanna hälsade att kvinnorna som arbetar i dagens textilindustri i Asien har arbetsförhållanden som är ännu värre.
Kristian Borg, Sverigefinsk bokförläggare och bokhandlare, berättade mer om Susanna Alakoskis författarskap. Susanna Alakoski fick sitt genombrott med boken "Svinalängorna" som kom 2006 och skildrade alkoholism och fattigdom hos finska arbetskraftsinvandrare i Sverige på 1960- och 1970-talet. Kristian Borg var väldigt känslomässig i sitt tal och berättade att han själv växt upp under liknande förhållanden.
– Susannas böcker är smärtsamma men också terapeutiska och frigörande, sa han.
"Ibland gråter jag bara för att tiden går"
Efter Kristian Borgs tal blev det musik av Marit Bergman. Hon inledde med sången "Ibland gråter jag bara för att tiden går" som också handlar om hårda uppväxtförhållanden.
Pristagaren Elise Karlsson fick på scenen ta emot frågor av Alfred Arvidsson från Fridegårdsällskapet. Elise Karlsson har i sitt författarskap bland annat skildrat modernt kontorsarbete. Gränsen mellan arbetare och tjänstemän är utsuddad. Arbetsförhållandena är osäkra även för den så kallade medelklassen.
– Det är något vi borde göra uppror mot. Vi borde känna solidaritet med de som har det ännu värre, sa Elise Karlsson.
Elise Karlsson är uppvuxen i Rinkeby och skriver nu på en serie av flera romaner som kretsar kring Rinkeby. Hon berättade att inspirationen kommer från Per Anders Fogelströms böcker om Stockholm men att förändringen nu går åt motsatt håll.
– Min svit beskriver nedmonteringen av samma samhälle, sa hon.