”Kaffe är kärlek”. Abbe Bakkar rostar och malen kaffebönor från flera av världens hörn i sitt rosteri i Bålsta.

Gourmetkaffe med hela världens smaker i Bålsta: ”Kaffe är kärlek”

På White Cockatoo Roastery i Bålsta går maskinerna varma och sprider en härlig doft av nyrostade och malda kaffebönor.
– Jag lever min dröm genom att erbjuda 25 olika specialkaffe för att tillgodose allas smaker, säger rostmästare Abbe Bakkar.

Publicerad Senast uppdaterad

När Abbe Bakkar öppnar dörren till sin lokal i Draget kliver han in i "kaffebubblan". För honom är kafferosteriet ett riktigt hantverk som omfattar allt från odling och plockning till skeppning. Han rostar, maler, designar egna etiketter, paketerar och marknadsför produkterna personligen.– Hela processen, från böna till färdig dryck, är en genuin konstform, säger kaffeälskaren. 

800 smaker att upptäcka

Bönorna kommer främst från Syd- och Centralamerika, Afrika och Asien. De plockas för hand, är obesprutade och fair trade. Abbe Bakkar betonar vikten av att noggrant undersöka de kaffeproducenter de samarbetar med.

Rostade kaffebönor (de främre) och orostade bönor. När kaffebönorna rostas poppar de och sväller, lite som popcorn.

Enligt rostmästaren är kaffe lite som vin, med cirka 800 olika smaker att upptäcka.

– Jag integrerar flera av dessa smaker i mina blandningar, som den populära Bålstablandningen.

"Alltid färskt och av hög kvalitet"

Abbe Bakkar flyttade till Bålsta efter att ha startat rosteriet för lite över ett år sedan. Rosteriet, butiken och fiket är öppet för allmänheten torsdagar till lördagar. Han rostar flera gånger i veckan, alltid i små batchar.

– Cockatoo specialiserar sig på specialkaffe och ser till att kaffet alltid är färskt och av hög kvalitet.

Även om Abbe Bakkar oftast jobbar ensam får han ibland hjälp av sin syster, som är bagare på Ica Maxi och har omfattande erfarenhet av kaffe. Som barn i Libanon rostade deras föräldrar kaffe hemma, så doften har nostalgiska minnen och kärlek för honom.

– Kaffe är kärlek, och kärlek är något vi behöver mer av i världen, säger rostmästaren och ler.

 "Folk vill stödja och hjälpa"

I Sverige började Abbe Bakkar som diskare på ett kafé i Göteborg på 90-talet, vilket han senare köpte. Sedan dess har han öppnat och drivit flera kaféer, bland annat i Dubai. Efter 30 år inom samma bransch beslutade han sig för att ändra inriktning och börja rosta kaffe. Och här är han nu.

För närvarande går han utbildning för att till hösten kunna leda professionella kaffeutbildningar. Han har fått många förfrågningar om det, så det ser han fram emot.

Under 2024 kommer han att leda flera baristautbildningar och hålla månatliga kaffeprovningar i sin lokal. Abbe Bakkar är tacksam för det fina stöd han fått sedan han öppnade rosteriet.

– Jag har fått fantastisk support av alla som bor här! Folk vill stödja och hjälpa till, det betyder mycket för mig!

Powered by Labrador CMS