Vinnare. Johan Benzelstierna von Engeström.

Markägare vann strid om rymdsten i hovrätten

Johan Benzelstierna von Engeström har rätt till den meteorit som föll på hans mark, vilket fastslås i en dom i hovrätten

Publicerad Senast uppdaterad
Meteoritjägare. Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist med rymstenen.
Meteoritjägare. Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist med rymdstenen.

– Jag och familjen är lättade och glada. Framför allt känns det bra att vi är ett steg närmare att den här meteoriten äntligen kan visas upp på museum, säger Johan Benzelstierna von Engeström efter domen i Svea hovrätt.

Som Ena Håbo-Tidningen tidigare berättat var det den 7 november 2020 som en meteorit, en rymdsten, föll mot jorden och landade strax utanför Enköping på mark som tillhör Johan Benzelstierna von Engeström.

Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist hittade meteoriten på fastigheten den 5 december 2020. Markägaren Johan Benzelstierna von Engeström menade att han hade bättre rätt till meteoriten eftersom den landat på hans mark.

Svea hovrätt. Arkivbild.

Saken prövades i Uppsala tingsrätt. Tingsrätten dömde till Andreas Forsberg och Anders Zetterqvists fördel. Motiveringen var bland annat att en nyss fallen meteorit inte är en "naturprodukt" och därför inte ska jämföras med att ta med sig vanliga stenar från någons mark.

Svea hovrätt gör en helt annan bedömning än tingsrätten. Enligt hovrätten är även sten, grus och annat som ligger lätt åtkomligt på jordytan normalt att betrakta som del av fast egendom – oavsett om egendomen hamnat där nyligen eller för viss tid sedan. Därmed ligger det nära till hands att betrakta en meteorit som en del av jordytan och således som fast egendom.

Meteoriter är av stort intresse för vetenskapen och därigenom allmänheten. Enligt hovrätten har det dock inte framkommit att det skulle vara till någon uppenbar nackdel för allmänna ändamål att kategorisera nedslagna meteoriter som fast egendom.

Jag och familjen är lättade och glada

Johan Benzelstierna von Engeström, markägare

Hovrätten fastslår därmed att Johan Benzelstierna von Engeström har "bättre" rätt till meteoriten.

Meteoritjägarna Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist döms att betala rättegångskostnader på sammanlagt nästan 600 000 kronor.

Hela hovrätten var dock inte enig. En av ledamöterna menade att det i stället var Andreas Forsberg och Anders Zetterqvist som hade bättre rätt till meteoriten.

Det är i skrivande stund oklart om saken kommer att överklagas än en gång. Tomas Fjordevik är meteoritjägarnas advokat.

– Jag har ännu inte stämt av med mina klienter i frågan så jag kan tyvärr inte ge dig något besked om de kommer att överklaga eller inte. Vi behöver också lite tid på oss för att läsa och analysera domskälen men självklart delar vi inte majoritetens uppfattning i hovrätten, skriver Tomas Fjordevik på e-post till Ena Håbo-Tidningen.

Markägaren Johan Benzelstierna von Engeström vill att meteoriten så fort som möjligt ska visas upp på museum. Han vill också resa ett monument vid nedslagsplatsen.

– Det juridiska har tyngt ner hela historien men nu hoppas jag att vi kan fokusera på de roligare delarna i detta, säger han.

Powered by Labrador CMS