Bugdethjälp. Enköpingsbon Andreas fick nyligen fick hjälp av Magdalena Kowalczyk i tv-programmet 'Lyxfällan'.
Bugdethjälp. Enköpingsbon Andreas fick nyligen fick hjälp av Magdalena Kowalczyk i tv-programmet "Lyxfällan".

Så får Enköpingsbor koll på sina slantar

”Lyxfällan” besökte nyligen Enköping men ett annat sätt att få hjälp är att vända sig till kommunens budget- och skuldrådgivare

Publicerad
Diskret. Budget- och skuldrådgivaren Christer Lindström.
Diskret. Budget- och skuldrådgivaren Christer Lindström.

I tv-programmet ”Lyxfällan” medverkar Enköpingsbon Andreas. Andreas gör allt för att stötta sonens framtida hockeykarriär. Men den havererade ekonomiska situationen ger Andreas panikkänslor.

– Det är livssituationer, helt enkelt, som har gjort att jag har hamnat där jag hamnat, säger Andreas i programmet.

Andreas får i programmet en bättre insyn i sin ekonomi och lyckas förbättra sin situation genom att bland annat sälja saker han äger och låna pengar av sin egen mamma.

De Enköpingsbor som oroar sig över sin ekonomi kan emellertid få hjälp i ett mer diskret sammanhang. Det berättar Christer Lindström, budget- och skuldrådgivare i Enköpings kommun.

Vi har tystnadsplikt och sekretess. Det blir det inte i tv

Christer Lindström, budget- och skuldrådgivare i Enköpings kommun

Se "Lyxfällan"

Avsnitt 1 av "Lyxfällan", där Enköpingsbon Andreas medvekar, kan ses på Viaplay.

– Vi har tystnadsplikt och sekretess. Det blir det inte i tv, säger han.

Utgår från individen

Christer Lindström säger att tv-programmet visserligen liknar kommunens rådgivning på så sätt att det handlar om att hjälpa en människa att hitta lösningar på sina skuldproblem och få en ekonomi i balans.

– Dock är en stor skillnad att vi inte tar över någons ekonomi. Vi ger råd och stöd. Går igenom ekonomin och ser om det går att förändra, säger han.

De människor som söker sig till kommunens budget- och skuldrådgivare kan vara i väldigt olika situationer och råden utgår alltid från individen. Christer Lindström säger att det är bra att sätta ett mål som den hjälpsökande vill uppnå. Det kan till exempel handla om att en skuldsatt person skulle vilja ha ett hyreskontrakt. Därefter diskuterar de hur målet ska kunna uppnås.

– Det skapar en framtidstro, säger Christer Lindström.

Beroende på hur skulderna har uppstått går det att försöka hitta lösningar för att det inte ska hända igen. Om den skuldsatte har problem med spel, alkohol och droger, eller psykisk ohälsa måste vederbörande få hjälp med dessa problem. Om skulderna har uppstått på grund av misslyckat företagande blir det andra lösningar.

Det görs en genomgång av utgifter och inkomster. Rådgivningen utgår från individens önskemål. Att ha ett husdjur kan till exempel vara en stor en stor kostnad. Christer Lindström tvingar dock ingen att sälja sitt djur.

– Men vi måste få in det i budgeten. Finns det annat du kan minska på?, säger han.

Det görs en kartläggning av den ekonomiska situationen. Om det inte är rimligt att den skuldsatta personen någonsin kommer att kunna betala sina skulder kan en lösning vara att ansöka om skuldsanering.

– Av dem som är hos oss och får hjälp är det få som kommer tillbaka, säger Christer Lindström.

Kreditmarknaden har gjort att människor kan ta väldigt många lån innan de inte får låna mer. Oftast är det först när det tar stopp som människor söker hjälp hos kommunen. På senare tid har det dock hänt att personer som fått kraftigt höjda boendekostnader på grund av räntehöjningen hör av sig och ber om råd.

Christer Lindström vill gärna jobba förebyggande och hjälpa människor innan de får svåra problem. Vissa kan tycka att det känns skämmigt. Budget och skuldrådgivningen håller till i kommunens lokaler, men den som inte vill gå dit kan få hjälp på annat sätt. Det går att ta det på telefon eller över nätet. Det går att träffas på en neutral plats som biblioteket.

– Det som är positivt med Lyxfällan är att människor kan se att det finns andra i liknande situationer och att det går att hitta en lösning, säger Christer Lindström.

Powered by Labrador CMS