BJÖRNS BARN. Sven Berg
och Maja Berg Lindelöw.
BJÖRNS BARN. Sven Berg och Maja Berg Lindelöw.

Björn Bergs bilder beskådas i Bålsta

På Åbergs museum i Bålsta visas nu bilder av Björn Berg som är mest känd för att ha illustrerat Astrid Lindgrens berättelser om Emil

Publicerad Senast uppdaterad
EMILS TECKNARE. Björn Berg är mest känd för att ha illustrerat Astrid Lindgrens böcker om Emil.
EMILS TECKNARE. Björn Berg är mest känd för att ha illustrerat Astrid Lindgrens böcker om Emil.

Enligt presentationen av utställningen var Björn Berg, 1923–2008, folkkär. Det är i dag kanske inte så många som känner igen namnet.

– Han var en doldis, säger Björn Bergs dotter Maja Berg Lindelöw som är på plats på Åbergs museum när de sista detaljerna i utställningen ställs i ordning.

Betydligt fler har däremot sett Björn Bergs bilder. Han är mest känd för att ha tecknat bilderna till Astrid Lindgrens berättelser om Emil i Lönneberga. Björn Bergs barn Maja och Sven förvaltar bilderna sedan 2006. De har haft utställningar varje år sedan dess. Bilderna har bland annat visats i Tyskland och Japan.

Intresset är internationellt. Emil-böckerna har översatts till många språk och fortsätter att få nya läsare.

Utställning: Björn Bergs bilder

● Plats: Åbergs museum, Kalmarvägen 10, Bålsta

● Tid: Alla dagar klockan 11 till 16. Utställningen pågår till den 29 september.

● Om: Inträde betalas på plats.

– Vi skriver hela tiden nya avtal i hela världen, säger Maja Berg Lindelöw.

Nyligen har Emil till exempel getts ut i de västafrikanska länderna Togo och Benin. Den boken är på språket anii som endast talas av cirka 50 000 människor. Emil blir efter Bibeln den första boken som ges ut på anii-språket. Utgåvan innehåller dock inga bilder på Emils ”bysse”. Det beror på att barnen där ofta kan ha verkliga och destruktiva erfarenheter av vapen.

– Det finns inga bilder med gevär. Barnsoldater ska inte behöva se det, säger Sven Berg.

De första böckerna om Emil kom på 1960-talet. Inför arbetet gjorde Björn Berg noggranna efterforskningar i hembygdsgårdar och byar i Småland. Allt skulle vara äkta och tidsenligt.

Inte bara Emil

Björn Berg illustrerade även Alf Prøysens böcker om Teskedsgumman. Teskedsgumman är välkänd åtminstone i äldre generationer och var bland annat julkalender.

Björn Berg illustrerade därtill flera andra barnböcker. Ett exempel är Alf Henriksons ”Alfabetets användning anar aporna aldrig” som är en abc-bok med ett alldeles särskilt upplägg. Varje bokstav presenteras genom en fantasifull text där i princip varje ord börjar på bokstaven i fråga. Boken innehåller meningar som ”Förföriska flickor förfärar förlägna fåraherdar”. Vid utställningen finns en liten läshörna för den som är intresserad.

Tecknade nyheter

Björn Berg var en oerhört produktiv tecknare. Utöver böckerna var han från 1950-talet ända in på 1990-talet tecknare på Dagens Nyheter. Bland mycket annat följde Björn Berg journalisten Torsten Ehrenmark på resor över hela världen och tecknade det han såg.

Björn Berg hade själv en far som var konstnär. Sven och Maja har däremot valt andra vägar i livet. Han är ingenjör och hon musiklärare.

– Men en av våra bröder, Torbjörn, är konstnär, skulptör, säger Sven.

Powered by Labrador CMS