Kritiska. Lena Thorén, ordförande och Elsie Johansson, vice ordförande i HRF Enköping-Håbo.
Kritiska. Lena Thorén, ordförande och Elsie Johansson, vice ordförande i HRF Enköping-Håbo.

Hörselskadade kritiska mot nytt vårdsystem

”Det blir en begränsning – man har ingen valmöjlighet”

Publicerad Senast uppdaterad
Kritisk. Lena Thorén, ordförande i HRF Enköping-Håbo.
Lena Thorén, ordförande i HRF Enköping-Håbo.

Vårdstyrelsen har beslutat om en ny inriktning inom hörselvården. Så kallade hörselcheckar ska utredas för beslut hösten 2024. Det innebär att patienten ska kunna köpa en hörapparat från en privat eller offentlig utförare. En hjälpmedelscheck från regionen täcker en del av hörapparatens kostnad.

Bakgrunden till beslutet är situationen inom hörselvården, med kapacitetsbrist och ökade väntetider för att få hörapparat.

Lena Thorén och Elsie Johansson företräder Hörselskadades Riksförbund, HRF:s lokalavdelning för Enköping och Håbo. De är kritiska till förslaget.

– Det är ett sätt att få de privata utförarna att sälja sina produkter, säger Lena Thorén.

Hörapparat

Det finns olika hjälpmedel för den som har nedsatt hörsel. Det vanligaste hjälpmedlet är en hörapparat.

De flesta som har nedsatt hörsel blir hjälpta av en hörapparat.

För att få ett hjälpmedel från regionen behöver patienten träffa en audionom som kan utreda behovet av hjälpmedel. Utredningen visar vilket slags hjälpmedel som skulle passa bäst för patienten. Källa: 1177.se

Systemet finns i Skåne och Stockholm, och har enligt HRF lett till stora problem med vilseledande information, försämrad valfrihet och oseriös försäljning.

Lena Thorén berättar att de som vänder sig till region Uppsala betalar en avgift på 340 kronor för att få hyra en hörapparat. Regionen står då även för servicen av apparaten. Den som köper en apparat hos en privat utförare ska få betala tusentals kronor.

Lena Thorén menar att hörselcheckar också leder till ett minskat utbud av hörapparater. Regionen upphandlar ett brett urval av hörapparater medan de privata företagen har färre att välja på.

– Man har ingen valmöjlighet. Där missar man valfriheten, som vissa politiska partier tycker är så viktig. Det blir en begränsning, säger hon.

Detta bekräftas också i en utredning av Socialstyrelsen.

”Det finns ekonomiska incitament för mottagningarna att rekommendera de hörapparater man också säljer”, skriver Socialstyrelsen.

Region Stockholm har också valt att avveckla hörselcheckarna.

Elsie Johansson och Lena Thorén är också kritiska till att region Uppsala varken har informerat eller fört dialog med HRF inför beslutet.

– Man har tagit beslutet utan diskussion med oss. Vi vill vara med i diskussionen.

Björn-Owe Björk är Kristdemokrat och ordförande i vårdstyrelsens i region Uppsala. Han säger att regionpolitikerna brukar ha en dialog med HRF men att man inte haft det i just det här beslutet.

– Det är en brist. Men det var ett inriktningsbeslut. Avsikten är att under våren ha en dialog, säger han.

Björn-Owe Björk känner till kritiken mot hörselcheckar.

– Vi är beredda att ta de baksidor som finns för att patienter ska få vård snabbare. I nuläget kan man få vänta över ett år i Uppsala. Vår avsikt är att få bort de köer vi har, säger han

Powered by Labrador CMS