BYGGE. Bålsta simhall är under uppbyggnad.
BYGGE. Bålsta simhall är under uppbyggnad.

Badhusbygge i Bålsta bräcker budgeten igen

Bygget av en ny simhall i Bålsta blir ännu dyrare. Notan är nu uppe i 52 miljoner mer än budget

Inte direkt några budgetbyggare

Det är företaget Cobab som bygger den nya simhallen i Bålsta. Cobab byggde även Pepparrotsbadet i Enköping. Badhuset i Enköping hade en budget på 380 miljoner men kostnaden blev till slut mer än 407 miljoner. Alltså cirka 27,5 miljoner över budget

I Bålsta byggs en ny simhall intill den befintliga simhallen. Den nya simhallen ska ersätta den gamla som är i dåligt skick. Kommunfullmäktige beslutade år 2020 att investeringsbudgeten för den nya simhallen skulle vara 191 miljoner kronor.

Som Ena Håbo-Tidningen tidigare berättat ökade politikerna under 2022 budgeten med 13,5 miljoner. Nästa år, 2023, sköt politikerna till ytterligare 29 miljoner till bygget.

På kommunfullmäktiges möte den 8 april var det dags för politikerna att punga ut med ytterligare pengar. Kommunfullmäktige beslutade att utöka investeringsbudgeten för projektet med 10 miljoner kronor från totalt beslutade 233,6 miljoner kronor till 243,6 miljoner kronor.

– Vi kan diskutera mycket fram och tillbaks om hur det har gått till. Någonstans får vi bara hantera hur det ser ut i dag och ro eländet i land, sa Fredrik Anderstedt, Socialdemokraterna, i kommunfullmäktige.

Beslutet var dock inte enigt. Owe Fröjd, Bålstapartiet, ville understryka att hans parti inte röstade.

– Vi har avstått i att delta i besluten om extrapengar tidigare hela tiden och vill bara meddela att Bålstapartiet deltar inte i beslutet i dag heller, sa Owe Fröjd i kommunfullmäktige.

Gym ska drivas externt

Badhuset kommer också att innehålla ett gym, eller friskvårdslokaler. Kommunfullmäktiges sammanträde beslutade också om att kommunen inte ska använda lokalen själv utan i stället hyra ut den och upprätta ett serviceavtal med extern entreprenör. Bålstapartiet och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet om extern entreprenör.

– Det har pratats mycket om att driva ett gym är inte kommunal kärnverksamhet och så vidare. Men det tycker vi inte heller att bedriva uthyrningsverksamhet av gym är, sa Robin Jansson Eriksson, Vänsterpartiet, i kommunfullmäktige.

Inför beslutet om utökad budget för badhusbygget la Vänsterpartiet ett förslag om att kostnaden för anpassningen av friskvårdslokalen ska finansieras av den aktör som kommer att använda den. Somir Sinha Ray, Liberalerna, stödde Vänsterpartiets förslag.

– Vi ska inte agera bank åt privata företag. Vi tror på marknaden, men den ska sköta sig själv, sa Somir Sinha Ray i kommunfullmäktige.

Majoriteten i kommunfullmäktige röstade dock för en ökad budget för badhusbygget inklusive en friskvårdslokal som ska hyras ut till en extern aktör.

Powered by Labrador CMS